Over ons

"Wijze woorden maken nieuwe vrienden."

wie zijn wij?

SamSam is een organisatie die ontmoetingen tussen ouderen woonachtig in woonzorgcentra en Nieuwe Nederlanders bij elkaar brengt om de Nederlandse taal te oefenen. De Taal oefenen wij in een taalcafé op een informele en gezellige manier zodat iedereen zich welkom voelt. Het is voor een oudere een hele mooie manier om betekenisvol te kunnen zijn voor een ander. De Nieuwe Nederlander waardeert de tijd en het geduld wat de ouderen voor hen hebben om een gesprek te oefenen. Kortom een gouden combinatie.

Wat doen wij?

SamSam begeleidt woonzorgcentra in het opzetten van hun eigen taalcafé. Wij bieden een startpakket en begeleiding om een succesvol samsam taalcafé op te starten en te onderhouden. In het startpakket vind je handleidingen, communicatiemateriaal, gespreksthema’s en gespreksstarters. Daarnaast krijgen zowel de coördinatoren als de ouderen trainingen om het taalcafé in goede banen te lijden.

Waarom meedoen?

Iedereen verdient het om mee te doen met de samenleving. Om dit te bereiken combineert SamSam zingeving met plezier. De taal is een middel, de ontmoeting het doel.

SamSam streeft ernaar om zoveel mogelijk taalcafé ’s op te zetten en zo meer mooie ontmoetingen te faciliteren tussen ouderen en Nieuwe Nederlanders. Woonzorgcentra kunnen het samsam taalcafé makkelijk implementeren omdat het niet meer tijd of geld kost dan het organiseren van een bingoavondje. Het programma is zo vormgegeven dat het ultiem gebruikt maakt van de faciliteiten die al aanwezig zijn in het woonzorgcentrum zelf.

U zult ervaren hoe leuk het is om met deze twee groepen mensen aan de slag te gaan en hoeveel beide partijen eruit kunnen halen. Zingeving gecombineerd met plezier.

Je eigen taalcafé beginnen? Dat Kan!